Welkom in de Doorgeefwinkel. Kopje koffie?

Op Kanaleneiland opende afgelopen voorjaar de Doorgeefwinkel. U kunt er snuffelen en maximaal drie spullen per maand uitzoeken. Of een kopje koffie drinken. De winkel is namelijk vooral een ontmoetingsplek.

Loes Heidstra is één van de vrijwilligers van de Doorgeefwinkel. Ze doet het 'werk' naast haar gewone baan. Ze is elke week weer blij als het woensdag is. "Ik vind het zo leuk om in het winkeltje te werken. Ons team van de Doorgeefwinkel bestaat uit zes vrouwen en we zijn een mooie mix van afkomsten in de wijk: Nederlands, Egyptisch en Marokkaans."
De spullen in de winkel zijn gratis. "Mensen in deze wijk hebben het soms niet breed. Ze kunnen de spullen goed gebruiken."


Loes Heidstra, vrijwilliger bij Doorgeefwinkel

"Mensen zijn welkom om binnen te lopen, ook als ze geen spullen nodig hebben.


De Doorgeefwinkel is meer dan alleen een winkel: het is een ontmoetingsplek. "Mensen zijn welkom om binnen te lopen, ook als ze geen spullen nodig hebben. Ze kunnen een kopje koffie of thee drinken, andere bewoners uit de wijk ontmoeten en elkaar beter leren kennen."
Loes merkt zelf dat het werkt. "Ik woon al heel lang in deze laan, maar ik kende eigenlijk maar heel weinig mensen. Nu heb ik veel meer contact, écht contact. Ik kan het iedere wijk van harte aanraden om een Doorgeefwinkel te openen."

Wat vind ik in de winkel?
U kunt van alles vinden in de Doorgeefwinkel, zoals kleding, spelletjes, speelgoed, boeken en keukenspullen. Eigenlijk alles wat mensen zoal in huis hebben dus. Ook kunt u er soms een tv of wasmachine vinden, net als kinderfietsjes en knutselspullen. Loes: "Ons aanbod verandert voortdurend, want mensen nemen spullen mee en brengen er weer nieuwe spullen voor in de plaats."


De Doorgeefwinkel is meer dan alleen een winkel: het is een ontmoetingsplek.Halen én brengen
In de Doorgeefwinkel hoeft u niet te betalen voor de spulletjes die u bij elkaar winkelt. U mag maximaal drie artikelen per maand meenemen. "Zo voorkomen we dat de winkel te snel leeg raakt", vertelt Loes.
Heeft u spullen thuis staan die u niet meer gebruikt? De Doorgeefwinkel is er blij mee. Kinderspeelgoed is welkom, net als knutselspullen, keukenspullen (vooral pannen), kinderkleding (van peuter tot tieners), wol en apparatuur. Loes: "Het is belangrijk dat spullen niet kapot zijn. Meubels nemen we niet aan, daar hebben we geen ruimte voor. Ook kleding (dames-, heren- en babykleding) en knuffels hebben we niet nodig, daar hebben we al heel veel van."


Vrijwilliger worden
Vrijwilligers houden de Doorgeefwinkel draaiende. Zij kijken of spullen heel en goed zijn en zetten ze in de winkel. Wilt u vrijwilliger worden? U bent van harte welkom, ook als u maar een paar uur op woensdag de tijd heeft. U kunt zich aanmelden door te appen of te bellen met de sociaal buurtbeheerder van Bo-Ex: Abdellah ben Jeddi, tel. 06 12 98 28 23. Langskomen in de winkel kan natuurlijk ook.

Wie, waar en wanneer?
U vindt de Doorgeefwinkel in een garagebox aan de Alexander de Grotelaan 166. De winkel is elke woensdag open, van 10 tot 14 uur.