Nieuwsbericht

Huurkorting voor ‘dure scheefwoners’ nog uitwerken

vrijdag 2 december 2016

Utrechters met een laag inkomen en een dure huurwoning gaan minder huur betalen in 2017. Dat heeft de gemeente Utrecht afgesproken met de vijf grootste woningcorporaties en de huurdersorganisaties. De partijen willen huizen zo betaalbaar houden voor mensen die minder te besteden hebben. De regeling moet echter nog worden uitgewerkt, er is nog niets concreet. Zodra wij meer weten, informeren wij onze huurders.

Hoofdlijnen
De regeling zal er op hoofdlijnen zo uit zien:

  • Huishoudens die een U-pas hebben én een netto huur boven de voor hen relevante aftoppingsgrens, krijgen een huurkorting tot op de aftoppingsgrens
  • De korting moet elk jaar opnieuw worden aangevraagd. De korting staat en valt dus met het bezit van een geldige U-pas van het huishouden.
  • Alleen huishoudens met een huurcontract van vóór 1-1-2016 komen voor de regeling in aanmerking.
  • De regeling moet per 1-1-2017 in gaan en geldt voorlopig voor twee jaar.
  • Na evaluatie wordt bezien of de regeling een structureel karakter krijgt.

Als blijkt dat het plan succesvol is, krijgt de groep zogeheten ‘dure scheefwoners’ structureel een korting op de huur. Woningbouwcorporaties gaan bovendien campagne voeren om het gebruik van huurtoeslag te stimuleren.

Huur stijgt minder hard

De huurverhoging voor Utrechters met lage inkomens valt volgend jaar lager uit. Naar verwachting ligt deze in 2017 op 1 procent. De huren zijn de afgelopen jaren sowieso minder hard gestegen. In 2013 was de gemiddelde stijging van de huurprijs bij corporaties nog 5 procent.