Nieuwsbericht

Huurders geven woning en buurt een dikke voldoende

dinsdag 13 juni 2017

2.000 huurders hebben hun woning en omgeving beoordeeld aan de hand van een vragenlijst. Beide krijgen gemiddeld een 7. Geluidsoverlast en isolatie krijgen het laagste cijfer voor de woning. Hard rijdend verkeer en rommel op straat veroorzaken het meeste overlast in de buurt.

Begin dit jaar ontvingen al onze huurders een vragenlijst over hun woning en de omgeving. Maar liefst 2.000 huurders (een kwart) heeft deze ingevuld. Het grootste deel is tevreden over de huurprijs en de kwaliteit van de woning. Tegelijkertijd geeft een op de vijf huurders aan dat ze moeite heeft om de woonlasten te betalen.

Verschillen per buurt
Sommige buurten scoren zowel op woning  als op –omgeving uitstekend (bijvoorbeeld Rivierenwijk). Andere buurten laten grote verschillen zien (bijvoorbeeld Lombok: negatief over de woning en positief over de omgeving). Sommige buurten scoren op beide slecht (bijvoorbeeld Kanaleneiland). Daarbij is het opvallend dat huurders in Kanaleneiland en Overvecht aangeven dat ze niet bewust voor die wijken hebben gekozen. De waardering voor voormalige ‘krachtwijk’ Hoograven-Zuid is een punt gestegen (naar een 6,8), vergeleken met het vorige onderzoek uit 2009. Bo-Ex voert hier sinds 2015 groot onderhoud uit.

Duurzaamheid
Steeds meer bewoners vinden het vanzelfsprekend dat we energiezuinige woningen leveren. De animo daalt om hieraan zelf mee te betalen.

Zelfbeheer
Een kwart van onze huurders ziet wel iets in een zekere vorm van zelfbeheer, vooral om het woongenot te vergroten.

Vervolg
Wij gaan in gesprek met onder andere de gemeente en STOK wat het onderzoek betekent voor de activiteiten, bijvoorbeeld onze aanpak voor Kanaleneiland-Zuid. De uitkomsten delen we uiteraard met onze huurders.

Bekijk de resultaten van het bewonersonderzoek 2017