Nieuwsbericht

Hoe denken huurders over participatie en zelfbeheer?

dinsdag 18 oktober 2016

door Bo-Ex

Leden van ons klantenpanel hebben een enquête ontvangen over participatie en zelfbeheer. Ingewikkelde termen, maar het komt erop neer of huurders meer betrokken willen zijn bij hun complex of buurt.

Bo-Ex is benieuwd hoe huurders denken over participatie en zelfbeheer. “We hebben met huurders en binnen onze organisatie hierover steeds vaker gesprekken”, vertelt Marieke Heilbron, manager Wonen bij Bo-Ex. “Daarom horen we graag hoe het Bo-Ex Panel erover denkt."

Wat houden participatie en zelfbeheer in?
Goed om te weten: participatie betekent in dit geval dat huurders betrokken zijn bij hun complex, hun buren, hun straat en misschien wel hun wijk. Dat kan in allerlei vormen. Boodschappen meenemen voor de buurvrouw die niet zo mobiel is. Een straatfeest organiseren. Of nog een stapje verder: taken van de woningcorporatie overnemen, zoals kapotte lampen vervangen. Dat valt onder zelfbeheer.

Ervaringen
Bewoners van het complex ZONOR (Zambesidreef, Ossewagendreef, Nataldreef, Oranjerivierdreef) in Overvecht vinden participatie al jaren belangrijk. De bewonerscommissie nam in 2010 het initiatief voor het project Kunst in de Portiek. Maar liefst 29 portieken werden opgefleurd met een muurschildering. Ook vervangen ZONOR-huurders zelf kapotte lampen in hun complex. Voorheen huurde Bo-Ex de firma Meerwijk hiervoor in. Ineke van Es, secretaris van ZONOR: “Als er een melding werd gedaan naar Bo-Ex over een kapotte lamp, duurde het vaak lang voordat de firma Meerwijk hem verving. Meerwijk spaarde de meldingen op tot er ongeveer vijftien waren. Daardoor zaten de portieken soms dagenlang in het donker. Wij hebben nu zes bewoners die kapotte lampen vervangen. De bewoners weten bij welke bestuursleden zij de kapotte lampen moeten melden. Het loopt perfect. Meestal is een kapotte lamp na melding de volgende dag al vervangen. Bovendien scheelt het enorm in de servicekosten, omdat er geen voorrijkosten of andere kosten meer worden berekend.”

De voordelen
Participatie en zelfbeheer hebben voordelen voor bewoners. Als huurders elkaars buurtgenoten kennen, wordt de woonomgeving als veiliger en prettiger ervaren. Mensen houden een oogje in het zeil als buren op vakantie zijn en ongenode gasten vallen sneller op. Nog een voordeel: als huurders meer zelf doen, kunnen ze mogelijk geld besparen op de maandelijkse servicekosten.

Wat is uw mening?
Wilt u ook uw mening geven? Meld u dan aan als lid van het Bo-Ex Huurderspanel. Stuur een mail naar klantenservice@boex.nl. Deze enquête staat open tot 1 november 2016.