Nieuwsbericht

Dagboek van een huurder over groot onderhoud: deel 2

dinsdag 6 december 2016

De aannemer en opzichter komen langs om te bekijken wat er exact moet gebeuren in de woning aan de IJsselsteinlaan. Lees deel 2 van het dagboek van de heer Van Rees over groot onderhoud.

In de Utrechtse wijk Hoograven wordt hard gewerkt. Aan 388 Rietveld woningen van woningcorporatie Bo-Ex vindt groot onderhoud plaats. Er komen nieuwe kozijnen, nieuwe ramen en een nieuwe keuken. Ook de badkamer en het toilet worden aangepakt en de elektra wordt vernieuwd. De bewoners verhuizen voor een aantal weken naar een logeerwoning. Zo ook meneer Van Rees (75). Hij woont al bijna zestig jaar in de IJsselsteinlaan, langer dan alle andere huurders in de laan. Cabaretier Herman Berkien en judoka Anton Geesink woonden ooit tegenover hem. Voor Bo-Ex houdt hij een dagboek bij van alle perikelen.

3 oktober
Aannemer Tonny en opzichter Rick komen langs om te bekijken wat er exact moet gebeuren aan mijn woning. Ze vertellen over de werkzaamheden en nemen de maten op. Goede jongens, ik heb meteen een klik met ze. Tonny komt uit het oosten van het land en we kunnen hard met elkaar lachen. Er is nog wat consternatie tijdens hun bezoek, want er sluipt een kat mijn huis binnen. Hij verstopt zich onder het bed en we krijgen hem er met geen mogelijkheid onder vandaan. Uiteindelijk weten dames van de Dierenambulance het beestje te vangen

5 oktober
De boom in mijn tuin is omgezaagd. Tonny zag tijdens zijn bezoek dat de boom zo dicht bij de gevel stond dat de steiger er niet tussen zou passen. Ik mocht kiezen: of aan één kant alle takken eraf of de hele boom eruit. Het werd dat laatste. Grappig genoeg merk ik niet eens dat ze de boom omzagen. Als ik ’s morgens wakker word, is de boom weg. Ik vind het eigenlijk niet zo erg. Er zaten duiven in die behoorlijk veel kabaal maakten. Daar heb ik nu geen last meer van.

13 oktober
Van Rebecca krijg ik een hangslot voor de container waarin al mijn spullen worden opgeslagen. Rebecca (op de foto) doet bewonersbegeleiding en beantwoordt alle vragen die ik maar kan bedenken. Een schat van een meid.

18 oktober
Elizabeth van het buurtpastoraat komt weer inpakken. Ze komt elke week langs, nu zelfs wat vaker vanwege de verhuizing. Dankzij haar voel ik me niet meer zo geïsoleerd. Ze heeft me er echt bovenop geholpen. Ze is een harde werker. En sterk ook, ze sjouwt de ene na de andere zware doos naar de hal. Daar staat inmiddels een hoge stapel dozen. Ik kan er nog net langs, naar de voordeur.

20 oktober
De verhuizers Jan (links op de foto) en Raemon zetten alle ingepakte verhuisdozen in de container. Als ze klaar zijn, is mijn hal weer leeg en heb ik weer overzicht. Over een paar dagen komen ze weer, dus Elizabeth en ik kunnen weer inpakken. Ook komt er een vrijwilliger om me te helpen bij het inpakken van alle keukenspullen.

28 oktober
Een vervelende verrassing: Tonny ontdekt dat er asbest in mijn toilet en keuken zit. Dat moet worden gesaneerd voordat de werkzaamheden starten. De aannemer schuift wat in de planning. Daar word ik een beetje onrustig van, maar Rebecca en Elizabeth verzekeren me dat het goed komt. Daar vertrouw ik dan maar op.

31 oktober
De derde en laatste verhuisdag. De verhuizers werken weer hard. Sommige dozen zijn erg zwaar, te zwaar. Maar de jongens willen stoer zijn en laten zich niet kennen. Hoewel ze wel schrikken als ze bedenken dat al die 52 dozen over een paar weken weer naar boven moeten. Maar gelukkig hoeft dat niet: ik sla de meeste dozen op in mijn schuur.

Binnenkort: De logeerwoning bevalt ontzettend goed. Wil ik nog wel terug naar mijn eigen huis?