Nieuwsbericht

Automatische huurbetaling geeft problemen

maandag 13 januari 2014

Veel klanten ondervonden de afgelopen maanden hinder bij de incasso van de huur. De incasso momenten waren steeds wisselend, incasso’s werden niet uitgevoerd of na enkele dagen teruggedraaid. De invoering van SEPA kent helaas nogal wat kinderziekten.

Opstart problemen
In november 2013 is Bo-Ex, volgens de nieuwe internationale regelgeving over gegaan op SEPA. Iedere nieuwe SEPA incasso moet volgens strikte voorwaarden aan een bank aangeboden worden. In november is dit goed gegaan.Helaas bleken er in december toch problemen te ontstaan bij hoofdzakelijk ING-rekeningen.Door al de feestdagen eind december was het voor ons niet meer mogelijk om in te grijpen. We hebben daarom de huurders met een ING rekening verzocht de huur van december zélf aan ons over te maken.Omdat de incasso bestanden al ruim van tevoren aan de banken worden aangeleverd, liepen we bij de incasso van januari 2014 tegen hetzelfde probleem aan. Dit probleem is naar verwachting definitief verholpen. We hebben deze incasso’s nu nogmaals aan de bank aangeleverd, in de verwachting dat deze nu wel verwerkt kunnen worden. 


Gewijzigde regels
Naast deze opstart problemen is er nog het feit dat de regels voor automatische incasso zijn verscherpt. Als nu het saldo of krediet niet voldoende is, is incasso niet meer mogelijk. Voorheen weken de banken vaak handmatig af van de regels. Bij de invoering van SEPA gebeurt de saldobeoordeling volledig automatisch. Verder is ook de termijn van de beoordeling van het saldo door de banken sterk verkort. Voor de invoering van SEPA controleerden de banken tot 30 dagen lang op voldoende saldo. Nu geeft de bank de opdracht terug als maximaal 5 dagen achtereen het saldo niet voldoende is. Er wordt dan dus niets van de rekening afgeschreven.

Rabobank en SNS hebben een andere aanpak. Zij voeren de incasso ook uit indien het saldo niet toereikend is. Als echter na 5 dagen het saldo nog steeds niet toereikend is boeken ze de incasso weer terug. U ziet dan dus een afschrijving en een bijboeking op uw bankafschrift.

laatste update van dit nieuwsbericht: 13 januari 2014