SEPA en IBAN

Staat uw vraag hier niet tussen? Neemt u dan contact met ons op en stel uw vraag. U kunt ons gemakkelijk e-mailen

  SEPA en IBAN

 • Wat is IBAN?

  IBAN staat voor International Bank Account Number. Het nummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer, dat vooraf wordt gegaan door de landcode (NL voor Nederland), een controlegetal (twee cijfers), een code van de bank (in Nederland vier letters) en één of meerdere nullen. IBAN wordt nu nog vooral voor grensoverschrijdende betalingen gebruikt, maar straks ook voor alle binnenlandse betalingen. In Nederland bestaat IBAN uit 18 tekens.

 • Wat is de achtergrond van deze veranderingen?

  Europa is op weg naar een gezamenlijke betaalmarkt (SEPA), waar we straks overal op dezelfde manier kunnen betalen. Het rekeningnummer IBAN, overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen zijn straks zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen binnen SEPA te gebruiken. Dit is handig als u bijvoorbeeld geld overschrijft vanuit het buitenland.  

 • Ik weet mijn IBAN niet, waar kan ik deze vinden?

  Deze kunt u vinden op uw bankafschrift of in uw persoonlijke online bankomgeving. U kunt ook uw huidige rekeningnummer invoeren op https://www.creditcard.nl/iban-converter

 • Wat verandert er voor acceptgiro's?

  De acceptgiro zal, net als de overschrijving en de incasso, aangepast worden. Per april 2014 stopt Bo-Ex met het versturen van acceptgiro’s. Want dit is erg duur.

 • Moet ik vanwege het nieuwe IBAN nummer iets veranderen aan mijn incasso?

  Nee, u hoeft niets te veranderen.