Politiek

mei 2014

Parlementaire enquête

Op dit moment is er een parlementaire enquête over woningcorporaties. In juni starten de openbare verhoren.

Afgelopen jaren waren er verschillende incidenten bij woningcorporaties. Variërend van fraude tot verkeerde investeringen en financieel wanbeheer. Deze incidenten onderzoekt het parlement nu. Ook de rol van de politiek, toezichthouders en gemeenten wordt onderzocht. Dat onderzoek moet uiteindelijk leiden tot verbeteringen binnen de corporatiewereld, zodat zulke zaken niet weer gebeuren.

 

Verbeteren

Bij Bo-Ex hebben wij ons altijd alleen bezig gehouden met het bouwen en verhuren en onderhouden van onze woningen. Net als de meeste woningcorporaties in Nederland werken wij hard aan onze kerntaak: goed en betaalbaar huisvesten van mensen. De corporaties die niets fout hebben gedaan hadden wel last van wat gebeurde bij andere corporaties.  Dit komt omdat corporaties financieel garant staan voor elkaar. Dit systeem van toezicht houden werkte niet goed. Individuele corporaties konden heel grote risico’s nemen. Dit leidde tot een aantal incidenten.

Daarnaast is niet altijd even duidelijk wat een corporatie voor taak heeft in de samenleving. De verschillende ideeën daarover leidden tot steeds weer andere vragen en eisen aan woningcorporaties vanuit landelijke en lokale overheid. De parlementaire enquête leidt hopelijk tot duidelijkheid en verbeteringen in het Nederlandse systeem van woningcorporaties.

 

Gemiddelde waardering goed

In Nederland zijn bijna 400 corporaties. Samen bieden zij ruim 4 miljoen huurders een thuis. De Nederlandse sociale huurwoningen behoren tot de beste in de wereld. Huurders zijn over het algemeen tevreden over hun huis en onze dienstverlening.