Bo-Ex Huur Wijzer

De Bo-Ex Huur Wijzer is ontwikkeld door Bo-Ex en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over geldzaken van huishoudens. In de Bo-Ex Huur Wijzer is rekening gehouden met gemeentelijke lasten.

 

Wat kunt u met de Bo-Ex Huur Wijzer?

Met de Bo-Ex Huur Wijzer kunt u snel nagaan (in ongeveer 2 minuten) of de huur van de woning die u op het oog heeft in uw budget past. Kunt u de huur straks gemakkelijk betalen, is het nodig om te bezuinigen op andere uitgaven, of kunt u beter kiezen voor een andere woning? De Bo-Ex Huur Wijzer helpt u bij het maken van een bewuste, verantwoorde keus. Klik hier om meteen naar de Bo-Ex Huur Wijzer te gaan.

 

Hoe werkt het?

Tijdens het doorlopen van de zeven vragen van de Bo-Ex Huur Wijzer vult u gegevens in over de woning, uw huishoudsituatie en uw huishoudinkomsten. De Bo-Ex Huur Wijzer geeft vervolgens aan of de nieuwe huur makkelijk of maar net in uw budget past. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de Bo-Ex Huur Wijzer. Ze worden niet opgeslagen. 

 

Voor u begint

Het is handig om van te voren onderstaande gegevens op te zoeken.

 

Rekenhuur 

Zoek op wat de rekenhuur is van de woning waar u naartoe wilt verhuizen. U vindt de rekenhuur op de site van WoningNet. Klik in de advertentie van de woning op ‘meer informatie of reageren’ en scroll naar beneden. Onderaan de pagina vindt u het bedrag van de rekenhuur. De rekenhuur bestaat uit de netto huur en een deel van de servicekosten.

 

Energielabel

Zoek het energielabel van de woning op. Klik hiervoor in de advertentie op ‘meer informatie of reageren’ en daarna op het tabblad ‘uitgebreid’. U kunt ook klikken op ‘uitgebreide beschrijving’.

 

Inkomen 

Ga na wat het inkomen is van alle leden van uw huishouden. Dus ook het inkomen van uw partner, kinderen ouder dan 18 jaar en eventuele andere huisgenoten die meeverhuizen. Het inkomen kunt u op twee manieren vinden. Kies wat u het makkelijkst vindt.

 

  • Het gezamenlijke verzamelinkomen (jaarbedrag): dat vindt u op de inkomensverklaring van de belastingdienst of op de laatste belastingaangiftes van u en uw huisgenoten. Tel deze inkomens bij elkaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.
  • Het gezamenlijke netto maandinkomen. Tel hiervoor de netto bedragen van de loonstroken van u en van uw huisgenoten van boven de 18 jaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.

© Bo-Ex/ Nibud